یکی از پروژههای اخیر اسپیرال برای بنیاد ملت، طراحی هویت بصری و پوستر کمپین آموزش سواد مالی برای کودکان بود. در همین رابطه بنیاد ملت با دکتر حامد بیدی مصاحبه ای انجام داده و در وبسایت رسمی خود منتشر نمود. در این مصاحبه به ویژگیهای پوستر طراحی شده اشاره شده و المانهای بصری به کار رفته در پوستر و تکنیکهای آن شرح داده شده است. شرح مصاحبه را می توانید همینجا مطالعه کنید:
پوستر طرح ملی آموزش سواد مالی به تازگی رونمایی شد، در این پوستر قایقی به تصویر کشیده شده که در دریایی از اسکناس ها در حال حرکت است و خورشیدی از سکه بهار آزادی نیز بر آن می تابد. این نمادها چگونه انتخاب شدند؟ در گفت و گو با حامد بیدی طراح این پوستر از او درباره دلایل این انتخاب ها و معانی نهفته در آن پرسیدیم.
درباره آموزش سواد مالی یک سابقه همکاری با بنیاد وجود داشت و طرح هایی در قالب تصویرسازی انجام شده بود که بازخورد خوبی هم از آن گرفته بودیم. به این منظور تصمیم ما این بود در کار جدید نیز مبنا تصویرسازی قرار بگیرد اما درباره تکنیک آن یک کار تلفیقی انجام گرفت. یعنی در یک فضای اوریگامی که بچه ها در آن کار می کنند اشکال مختلفی ساخته و از آنها عکاسی و در ادامه شخصیت ها طراحی شدند. در نهایت این تکنیک ها در اختیار این ایده اصلی قرار گرفت که چگونه کودکان با پول کار کنند و سکان زندگی خود را در دنیای پول ها و بستر اقتصادی هدایت کنند.
پسری که دوربین به دست دارد در واقع چشم انداز اقتصادی را مدنظر قرار دارد، در مقابل دختر در حال پارو زدن است و نشان دهنده فعالیت زنان در این بستر اقتصادی است.
این پوستر یک جهان اقتصادی را به تصویر می کشد که در آن سکه بهار آزادی به واسطه طلا بودن و پرارزش ترین سکه ملی بودن جای خورشید نشسته است در کنار آن ما دریای مواجی از اسکناس ها را داریم. اگر ما از خورشید یا موج واقعی استفاده می کردیم، این امر ما را از آن فضای فانتزی دور می کرد از این رو بود که از کاغذهای مچاله شده، اوریگامی و شخصیت های فانتزی استفاده کردیم.
در این طرح تنها از اسکناس 10 هزار تومانی منتها از پشت و رو برای تنوع کار استفاده شد. اگر ما از اسکناس های مختلف استفاده می کردیم این امر موجب شلوغی طرح می شد و ممکن بود به زیبایی آن صدمه بزند؛ ضمن اینکه ما تلاش کردیم از پر ارزش ترین اسکناس و سکه برای کارمان استفاده کنیم که همان اسکناس 10 هزار تومانی و سکه بهار آزادی است. اما برای اینکه تصویر بعد داشته باشد رنگ اسکناس ها کمی تغییر کرده است.
در طرح های اولیه قایق هم از جنس اسکناس ساخته شده بود و نظر من این بود زمانی دنیای مالی را از ذهن کودکان تصویر می کنیم طبعا همه چیز باید از جنس پول باشد، اما انتخاب این قایق ممکن بود این شائبه را ایجاد کند که همه چیز با پول ساخته می شود و این تاثیر منفی روی کودکان می گذاشت. بعلاوه اینکه در جلساتی که گذاشته شد و تعاملاتی که با گروه توسعه آموزشی در بنیاد ملت صورت گرفت به این نتیجه رسیدیم با توجه به ماهیت ریسک پذیر پول و جنس آن، قرار گرفتنش در دریا حس ثبات را از بین می برد، از این رو اوریگامی را با طرح چوب ساختیم که بادبان آن از جنس پارچه ای است.
در این پوستر سعی کردیم به جای اینکه سراغ کلیشه ها برویم، آن را معطوف به ارتباط با کودکان طراحی کنیم. از این جهت کار سخت را برگزیدیم تا هدف نهایی طرح آموزش سواد مالی به بهترین شکل ممکن منعکس شود ضمن اینکه با توجه به رنگ بندی آن، از نظر بصری نیز زیبایی خود را داشته باشد.
* * *
طرح پوستر در سایز بزرگ به همراه اتودها و توضیحات کامل روند اجرای آن را می توانید در این صفحه از اسپیرال گراف مشاهده و مطالعه نمایید. همچنین جهت مشاهده متن مصاحبه در وبسایت بنیاد ملت به این صفحه مراجعه نمایید.
بنیاد ملت (وابسته به بانک ملت) اولین موسسه در سطح کشور است که با هدف تحقق مسئولیت های اجتماعی یک بانک تاسیس شده است. این بنیاد فعالیت در بخش های مختلف فرهنگی، هنری و علمی- آموزشی را ماموریت خود قرار داده است. طرح ملی آموزش سواد مالی به کودکان یکی از چندین طرحی است که توسط بنیاد برگزار شده و مرکز طراحی اسپیرال طراحی هویت بصری آن را به عهده داشته است. از همکاری های قبلی می توان به طراحی وبسایت بنیاد ملت و طراحی پوستر کمپین روز کار داوطلبانه اشاره نمود.