نوع پروژه | طراحی و پیادهسازی استاتیک | تاریخ راه اندازی | خردادماه 1395 |
دسته بندی | طراحی وبسایتهای خبری | آدرس سایت | www.isna.ir |
امکانات | طراحی هویت بصری، صفحه اصلی، صفحه سرویس، صفحه متن خبر، بخش مالتیمدیا، صفحه نتایج جستجو + پیادهسازی استاتیک به صورت ریسپانسیو |
ریدیزاین وبسایت خبرگزاری ایسنا از جهات مختلف پروژه سخت و پیچیدهای بود. وبسایتی که هیچگاه به صورت یکپارچه طراحی نشده بود و تنها بر حسب نیاز مسئولین فنی و نظرات دبیران تحریریه به یک چهارچوب بههمریخته رسیده بود. بنابراین برای طراحی نباید بر ساختار قبلی تکیه میکردیم و حتی در برخی موارد در ساختار خود خبرگزاری نیز باید تغییراتی ایجاد میشد و برای مثال تعداد سرویسهای خبری کاهش مییافت. از طرفی با ارادهای که در مجموعه ایسنا برای تغییر مثبت به وجود آمده بود، میبایست با دبیران بخشهای مختلف صحبت و نظرات و دغدغههای آنها نیز در نظر گرفته میشد. نکته مهم دیگر حساسیتهای مدیریتی غیرمرتبط با دیزاین بود که باعث میشد اعمالنظرهایی اتفاق بیفتد که دست طراح کاملا در آن بسته باشد. مانند اتفاقی که برای هدر ایسنا افتاد و در نهایت طرحی جایگزین شد که به هیچ وجه از نظر دیزاین مورد تایید تیم طراح نبود، گرچه این دغدغهها برای ما قابل درک بود. در نهایت آنچه اهمیت این پروژه را بالاتر میبرد نقش ایسنا به عنوان یک الگو میان سایر خبرگزاریها بود. از آنجا که ایسنا جزء اولین و پربازدیدترین سایتهای خبری ایران بوده تغییرات آن میتوانست به سرعت مورد الگوبرداری سایر سایتهای خبری قرار گیرد و اگر اشتباهی صورت میگرفت، علاوه بر بازخورد منفی از سوی میلیونها بازدیدکننده ماهیانه، توسط سایتهای دیگر نیز تقلید میشد و این مسئولیت تیم طراح را دوچندان میکرد.
همانطور که اشاره شد هیچگاه یک هویت بصری یکپارچه برای ایسنا تعریف نشده بود. لوگوی ایسنا نیز پس از دو بار فراخوان عمومی و برگزاری مسابقه کماکان بدون تغییر مانده بود. در واقع ایسنا لوگوی منحصر به فردی نداشت (و هنوز ندارد) و از لوگوی جهاد دانشگاهی در کنار یک چیدمان از عنوان نستعلیق و سابتایتل انگلیسی به عنوان جایگزین لوگو استفاده میشد. بنابراین در مراحل طراحی این پروژه، طراحی لوگوی ایسنا نیز به اسپیرال سپرده شد. پس از برگزاری جلساتی با مدیرعامل و تیم فنی ایسنا و دریافت نظرات و دغدغههای آنها، چند نمونه طراحی و ارائه شد. اما متاسفانه باز هم طراحی لوگو از دستور کار خارج شد و مطابق با مصوبه هیأت مدیره قرار شد طراحی لوگوی جدید به زمانی دیگر موکول شود.
برای طراحی ایسنا تمام سایتهای خبری معتبر دنیا توسط تیم اسپیرال بررسی و نکات مثبتی که در هر کدام از آنها وجود داشت گردآوری شد. اما همانطور که اشاره شد اجرای بسیاری از این ایدهها منوط به تغییراتی بنیادین در ساختار ایسنا، استراتژیهای تبلیغاتی و فرم انتشار خبرها داشت. برای همین جلساتی با دبیران سرویسهای خبری، مالتی مدیا و مدیر مارکتینگ نیز برگزار شد و پیشنهادات به بحث گذاشته شد. بدین ترتیب در مورد مباحثی نظیر درجهبندی خبرها، نحوه نمایش سرویسها، چیدمان تبلیغات، بخشهای جانبی نظیر ایسناپلاس، شیوه نمایش محتوای مالتیمدیا، و امکانسنجی غنیسازی محتوا از طریق المانهایی نظیر نقلقول، تصاویر و ویدئوهای درونمتنی، نمایش اخبار مرتبط و... تصمیم گیری شد.
در طراحی هدر وبسایت ایسنا ملاحظات زیادی باید در نظر گرفته میشد. متاسفانه پس از طراحی چندین هدر و مذاکرات متعدد، تصمیم گرفته شد هدر قبلی تا جای ممکن بدون تغییر در رنگ و ساختار دوباره استفاده شود! بدین ترتیب هدری که در تصویر این صفحه میبینید به آنچه در سایت فعلی دیده میشود تغییر یافت. برای ویترین صفحه اصلی نیز علیرغم توصیه اسپیرال برای عدم استفاده از اسلایدر، بنا به ملاحضات مدیریتی تصمیم گرفته شد خبرهای ویژه در یک اسلایدر قرار بگیرد و طرحش نیز برگرفته از طرح اولیه اسپیرال جهت نمایش خبرهای مرتبط با خبر اصلی باشد.
برای نمایش محتوای خبری در صفحه اصلی از سبک طراحی کارتی یا Card Design استفاده و برای چیدمان آنها دو ایده مطرح و پیاده سازی شد. ایده اول تفکیک خبرها بر اساس سرویس خبری یا همان موضوع آنها بود به طوریکه هر سرویس رنگ منحصر به فرد خود را در جزئیاتی نظیر عنوان سرویس و خطوط زیرعکسها داشته باشد و آن رنگ به نوعی شاخص موضوعات مختلف در صفحات مختلف وبسایت باشد. همانطور که در تصویر این صفحه میبینید برای موضوعات مختلف رنگی در نظر گرفته شد و در طراحی نیز پیشنهاد شد اما متاسفانه در طرح نهایی به کار رفته در سایت این ایده استفاده نشد. اما ایده دوم طرح مبتکرانهای بود که از طرف اسپیرال داده شد و مشابه آن در سایتهای خبری ایرانی کمتر دیده میشد. ایدهای که بر اساس آن هر ردیف مربوط به یک سرویس خبری میتوانست چینش و تعداد خبر متفاوتی نسبت به دیگر سرویسها داشته باشد. برای این منظور پنج الگوی متفاوت برای سرویسها طراحی شد تا دبیر آن بخش بنا به ملاحظات محتوایی و اهمیت خبرها بتواند چینش بخش مربوط به خود را تنظیم کند. این امر باعث میشد ترکیببندی وبسایت از فرمی تکراری خارج شود و به تنوع بصری اخبار در صفحه اصلی نیز کمک کند. متاسفانه این ایده نیز توسط شرکت برنامهنویس نرمافزار تحریریه ایسنا اجرا نشد.
ایدههای دیگری نیز نظیر استفاده از آیکنهای مرتبط برای انواع محتوا نظیر گزارش، مصاحبه، عکس، فیلم و...، شمارنده دنبالکنندگان شبکههای اجتماعی، نمایش آب و هوا در هدر، باکس ویژه نمایش اطلاعات جانبی خبر و ابزارهای دسترسپذیری در صفحات نمایش خبر، باکس نمایش اخبار مرتبط و... در طرح اجرا شده توسط شرکت برنامهنویس سامانه تحریریه ایسنا نادیده گرفته شد تا در نهایت نسخه اولیه رونمایی شده از ریدیزاین وبسایت، طرحی ناقص از ایدهای نوآورانه را به نمایش بگذارد.
شایان ذکر است پیادهسازی استاتیک این وبسایت نیز توسط تیم مرکز طراحی اسپیرال به صورت واکنشگرا و Cross Browser انجام شد و پس از تست نهایی در اختیار تیم توسعهدهنده نرمافزار قرار گرفت. خوشبختانه با مذاکراتی که با ایسنا و شرکت توسعهدهنده نرمافزار داشتهایم، موارد مختلف به صورت تدریجی درحال رفع است و تیم اسپیرال تمام تلاش خود را میکند تا وبسایت ایسنا به عنوان یک پیشگام در طراحی وبسایتهای خبری بتواند جایگاه خود را بدست آورد.