پژوهش و تحلیل آماری در اسپیرال نه صرفا یک پرستیژ تبلیغاتی تزئینی، بلکه امری کاملا لازم، مفید و پیش نیاز تمام پروژههای جدی دیزاین است.
غالبا در تصور عموم اولین مرحله از یک پروژه دیزاین، اسکچها و طرحهای اولیه است. در حالی که اولین مرحله از یک طراحی حرفهای، پژوهش در مورد مخاطبان و آنالیز موضوع مورد نظر است. این موضوع خصوصا در پروژههای طراحی وب و راهکارهای تبلیغات آنلاین امری بسیار جدی و زمانبر است و اساسا ارائه طرح اولیه یا ایدهپردازی بدون پژوهش و آنالیز کاری کاملا غیرحرفهای و بیفایده خواهد بود. زیرا مباحث فراوانی نظیر بررسی و تدوین اهداف، استراتژی، بررسی رقبا، تعریف مزیتهای رقابتی، شناسایی و تحلیل رفتار کاربران و مخاطبان، بررسی و تثبیت بیزینس مدل و... در ابتدای امر باید به صورت کاملا جدی مد نظر قرار گیرند. از طرفی بسیاری از سفارشدهندگان ممکن است مباحثی نظیر هویت بصری سازمانی (از جمله لوگو، رنگ سازمانی، فونت رسمی، پترن سازمانی و...)، شخصیت برند، رویکرد تبلیغاتی و... را نیز از قبل برای پروژه خود تعریف نکرده باشند که این امر نیز نیاز به پژوهش را در مرحله آغازین جدیتر میکند.
از طریق تحلیل پاسخهای پرسشنامه میتوان به سوالات اصلی دیزاین و تبلیغات، از رنگ و چینش و فونت گرفته تا لحن کپیرایتینگ و استراتژی رسانهای به شکل مستند پاسخ داد.
در پروژههایی که بر بستر وب و اینترنت طراحی میشود، پژوهش و تحلیل کاربران با عنوان «کاربرپژوهی» یا User Research شناخته میشود. مرحله کاربر پژوهی در پروژههای اسپیرال پس از بررسی اولیه اهداف و استراتژیها و بازه مخاطبان با تدوین یک پرسشنامه شروع میشود. پرسشنامه به گونهای تعریف میشود که از طریق تحلیل پاسخهای آن بتوان سوالات اصلی دیزاین و تبلیغات را از رنگ و چینش و فونت گرفته تا لحن کپیرایتینگ و استراتژی رسانهای به شکل مستند پاسخ داد. در مرحله بعدی این پرسشنامه بسته به نوع نیاز به شکل فیزیکی یا اینترنتی میان بخشی از مخاطبان توزیع میشود. برای مثال در پروژه تک بلیط پرسشنامهها در فرودگاه مهرآباد توزیع شد و در پروژه جیرینگ و الف دال به صورت یک فرم اینترنتی در کانال تلگرام برند طرف قرارداد منتشر شد. بدین ترتیب آمار جامعی شامل بخشهایی نظیر تحلیل رفتار فعلی خرید، عناصر محرک استفاده، پیشنیازهای رفتاری، سابقه استفاده از خدمات، سودمندی درک شده، نیت استفاده، میزان رضایت، دغدغههای اصلی کاربران، فهرست رقبا، سلیقه کاربران، و... در قالب یک داکیومنت 30 الی 40 صفحهای آماده میشود. در نهایت نتایج پرسشنامه با استفاده از نرمافزارهای تحلیل آماری پیشرفته آنالیز شده و رابطه بین متغییرها به دست میآید. بدین ترتیب نتایج حاصل از مدلسازی آماری ناگفتههای زیادی را برای تیم طراحی آشکار کرده و پاسخ بسیاری از سوالات را برای شروع دیزاین و تدوین هویت برند میدهد. بدین ترتیب است که بسیاری از راهکارهای خلاقانه مبتنی بر نیاز مخاطبان بر اساس آنالیز نتایج این پژوهش میدانی شکل گرفته و در اختیار کارفرما قرار میگیرد. علاوه بر آن آمارهای این کاربرپژوهی ماده خام اولیه طراحی تجربه کاربری را در پروژههای تحت وب اسپیرال شکل میدهد و تقسیمبندی بازار و تعریف پرسوناها و سایر مراحل طراحی UX بر مبنای آن انجام میشود. برای اطلاعات بیشتر درباره مرحله طراحی تجربه کاربری پیشنهاد میکنیم صفحه مربوط به آن را در بخش خدمات اسپیرال بخوانید.
ما باور داریم دیزاین، حل مسأله است.
مرکز طراحی اسپیرال با همکاریهای آکادمیکی که در فعالیتهای خود داشته و فعالیتهای پژوهشی خود نظیر راهاندازی ژورنال مطالعات دیزاین، توانسته است در حوزه کاربرپژوهی صاحب نظر باشد. تحصیلات آکادمیک مدیرعامل این مرکز در مقطع دکترای پژوهش هنر با گرایش طراحی وب، و تدریس طراحی وب در دانشگاههای علم و فرهنگ و دانشکده هنر سوره برای دانشجویان طراحی گرافیک، فرصتهای مناسبی را برای استفاده از بسترهای پژوهشی در اسپیرال فراهم نموده است. بنابراین سرفصل پژوهش و آنالیز در اسپیرال نه صرفا یک پرستیژ تبلیغاتی تزئینی، بلکه به امری کاملا لازم، مفید و پیش نیاز تمام پروژههای جدی طراحی تبدیل گشته است. بدین ترتیب پس از انجام پژوهشهای اولیه و برگزاری جلسات طوفان فکری توسط تیم اسپیرال و جمعبندی آنها، کاملا مشخص میشود پروژه مورد بررسی در چه جایگاهی قرار دارد و دقیقا قرار است چه کارهایی برای آن انجام شود.
شایان ذکر است نمونه کابرپژوهیهای انجام شده توسط اسپیرال برای پروژههای مختلف را میتوانید در جلسات مشاوره حضوری مشاهده فرمایید تا با شیوه عملکرد تیم ما در این رابطه بیشتر آشنا شوید. مرکز طراحی اسپیرال افتخار انجام مرحله کاربرپژوهی را برای مجموعههایی نظیر معاونت فرهنگی قوه قضائیه، شرکت جیرینگ (همراه اول)، شرکت تک بلیط، برند الف دال، دانشگاه آزاد لاهیجان و... تا کنون داشته است.
در صورتی که هنوز مطمئن نیستید با توجه به محدودیتهای مالی و زمانی خود چه روشی برای کاربرپژوهی برای شما مناسسب است یا تصمیم دارید خودتان یا افرادی از تیمتان این امر مهم و تعیین کننده را انجام دهد، میتوانید سوالات خود را در یک جلسه مشاوره تخصصی به شکل ویدیویی یا حضوری از دکتر حامد بیدی (مدیرعامل مرکز طراحی اسپیرال) بپرسید.